artikel

Vi står upp för vård, vi säger nej till angiveri

Vi står upp för vård, vi säger nej till angiveri

Vänsterpartiet i Region Kronoberg ställer sig bakom de fem stora fackliga organisationernas uppmaning till högerstyret i Region Kronoberg att agera mot angiverilagen och begära att bli undantagen om lagen skulle träda i kraft, i likhet med flera andra regioner och SKR. Lagen skulle innebära att vårdpersonal skulle behöva gå från att vårda patienter till att sedan agera gränsvakt.

Detta strider både mot personalens yrkesetik, mot barnkonventionen, regionens värdegrund och FN:s förklaring om mänskliga rättigheter. Det skulle dessutom skapa en rädsla bland våra medmänniskor att bli fasthållen, hämtad av polis eller utvisad under sina kontakter med vården. Vilket skulle resultera att människor som redan lever i utsatthet avstår från att söka vård, medicin eller göra viktiga hälsokontroller,

Förslaget hör över huvud taget inte hemma i en demokrati där vi vill stärka tillit och solidaritet, där barn har rätt till utbildning och vård ges efter behov. Så vi instämmer i fackens uppmaning till Alliansledningen i regionen:

Agera mot Angiverilagen, begär undantag om den antas!Vänsterpartiet Region Kronoberg – 20/9 2023

Dela den här sidan:

Kopiera länk